12. Stručni skup o razvoju područja A/TPK u Sloveniji – 23.-24. studeni 2018, Kidričevo

Kao i svake godine Zavod Nazaj na konja organizirao je Stručni susret za sve one koji su završili izobrazbu po Programu za obrazovanje terapeuta, pomoćnika i vodiča u A/TPK. Susret je trajao dva dana i odvijao se u prostoru Dvorca Sternthal u Kidričevu.

Skupu je prisustvovalo više od tridesetak polaznika. Upriličena je podjela diploma i potvrda  6. generaciji polaznika  a u završnom dijelu skupa pridružila se i 7. generacija polaznika obrazovanja.

Skup je kao i uvijek, obilovao brojnim i interesantnim temama i radionicama. U izuzetno pozitivnom ozračju gdje se iznose teme, razgovara i postavljaju pitanja zapanjuje jednostavnost, kreativnost  i međusobno uvažavanje stručnjaka različitih struka. Na tim skupovima uvijek  nanovo dobijete poticaj za daljnji rad, suočavanje sa spoznajom gdje sam ja/mi u ovom trenutku u odnosu na stručnu teoriju i praksu,   ali  i ideje da  pokušate nešto novo.

Obrazovanje kakvo se provodi u Sloveniji dalo je 50-tak završenih terapeuta za TPK  te više ( nažalost ne znam broj) hipoterapeuta koji čine strukovnu  mrežu koja pokriva cijelu zemlju. Mislim da dalje ne treba komentirati jer je ta spoznaja dovoljna da se zaista svi  u Hrvatskoj preispitamo i učinimo dodatne napore  oko usklađivanja i unapređenja cjelokupnog  područja IPK.

Mirjana Stojnović
predsjednica HS IPK